Termeni si conditii

Termeni si conditii de utilizare site

Site-ul www.hugobike.ro este un magazin online de produse si articole sportive, marca inregistrata apartinand HUGO BIKE S.R.L, o companie romaneasca inregistrata in Romania, cu sediul in str Borhanciului , Nr 26 , Cluj-Napoca. HUGO BIKE S.R.L se supune legilor din Romania. HUGO BIKE S.R.L este responsabila de intretinerea si operarea site-ului, precum si de relatia cu clientii.

Ne dorim ca dumneavoastra, in calitate de client, sa aveti o experienta cat mai placuta pe site-ul nostru si sa il utilizati in cele mai bune conditii. Va recomandam sa cititi cu atentie Termenii de Utilizare si va asiguram ca acestea nu aduc atingere drepturilor dumneavoastra statutare.

HUGO BIKE S.R.L  isi rezerva dreptul de a modifica Termenii si Conditiile de utilizare ale acestui site sau orice alte modificari aduse site-ului fara o notificare prealabila. Va asiguram ca vom face intotdeauna acest lucru pentru a va oferi un tratament cat mai bun pe acest site.

Ultima versiune valida a Termenilor si Conditiilor de utilizare va fi intotdeauna cea disponibila online, pe site.

Folosirea serviciilor oferite de catre www.hugobike.ro si/sau parcurgerea prezentului document implica acceptarea in totalitate a Termenilor si Conditiilor sub care sunt furnizate aceste servicii.

Cumpararea produselor  de pe www.hugobike.ro

Pentru a plasa o comanda ferma pe www.hugobike.ro trebuie sa va inregistrati. Inregistrarea presupune crearea unui cont de utilizator. Mai multe detalii si pasii de urmat ii gasiti la sectiunea Cum comand?.

Parola asigura confidentialitatea si securitatea datelor dumneavoastra aflate in baza noastra de date, de aceea va sfatuim sa nu dati aceasta parola unei alte persoane. Sunteti responsabil(a) de pastrarea in siguranta a parolei de acces de pe site-ul www.hugobike.ro, orice activitate desfasurata pe site-ul nostru cu numele dumneavoastra de utilizator este integral responsabilitatea dumneavoastra. In cazul in care aveti suspiciuni referitoare la activitati neautorizate cu numele dumneavoastra de utilizator sau in cazul in care ati pierdut parola, aveti obligatia de a ne instiinta imediat la adresa info@hugobike.ro sau telefonic, in intervalul orar de functionare al magazinului din sectiunea Contact .

Primirea comenzii dumneavoastra prin intermediul contului de utilizator va fi confirmata de catre www.hugobike.ro fie prin email sau telefonic, la adresa de e-mail sau numarul de telefon mentionate la inregistrarea contului. Comanda va fi procesata de catre www.hugobike.ro, urmand ca apoi sa va transmitem detalii referitoare la comanda dumneavoastra: disponibilitatea produsului/ produselor comandate, data efectuarii comenzii, modalitatea de plata, modalitatea de livrare, valoarea totala a comenzii. Aveti obligatia de a verifica corectitudinea datelor din mesajul de confirmare si de a ne anunta eventualele erori sau omisiuni.

Confidentialitatea datelor

Cumparatorul/utilizatorul isi poate modifica in orice moment optiunea privind accesul la datele personale conform politicilor(http://www.hugobike.ro/prelucrarea-datelor-cu-caracter-personal), fie direct din contul de pe site, fie contactandu-ne cu una din optiunile din sectiunea Contact .

Actualizarea site-ului se face zilnic si pentru a evita orice neplaceri care ar putea sa apara, disponibilitatea unui produs comandat in stocul real al magazinului on-line va fi comunicata catre dumneavoastra conform pasilor mentionati anterior. In cazul in care doriti un produs care nu se afla pe stoc, putem onora cererea dumneavoastra pe baza de precomanda, dupa ce am agreeat, in prealabil si in scris, cu dumneavoastra acest lucru. Facem eforturi permanente pentru a pastra acuratetea informatiilor din acest site. Fotografiiile au caracter informativ si pot contine rareori inadvertente cum ar fi: nuanta culorii produselor din poze poate fi diferita de cea reala, la fel dimensiunile sau modelele desenate pe produse, gradul de accesorizare,sau unele produse pot fii afisate sub forma de pachet (tip bundle). Pretul poate fi modificat de catre www.hugobike.ro fara preaviz, in orice moment.
Pot exista situatii, putin probabile, in care  datele pot contine fotografii eronate sau specificatii introduse incomplet sau cu diferente fata de produsul fizic de pe site sau pot fii afisate eronat din diverse motive (tehnice, erori umane de introducere a datelor, etc).

In cazul in care livrarea nu a fost efectuata, www.hugobike.ro va informa clientii  cu privire la eroarea aparuta, le va comunica in scris sau telefonic detaliile conforme cu specificatiile produsului si va onora comanda numai dupa ce va primi acordul in scris (prin e-mail) de la client.

Prin inregistrarea unei comenzi in site, cumparatorul este de acord cu forma de comunicare(telefonic sau pe e-mail in orice situatie in care este necesara contactarea cumparatorului).

Prin finalizarea comenzii, cumparatorul declara ca toate datele furnizate de acesta sunt corecte si complete la data plasarii comenzii.

Vanzatorul poate anula comanda efectuata de catre cumparator sau restrictionarea accesului in site in urma unei notificari prealabile fara nici o obligatie ulterioara a unei parti fata de cealalta sau fara ca vreo parte sa pretinda celeilalte daune in cazurile de mai jos:

-Invalidarea tranzactiei de catre procesatorul de plati on-line

-Datele furnizate de client sunt incomplete, incorecte sau false

-Vanzatorul observa un comportament neadecvat si o conduita cu rea credinta a cumparatorului care pot aduce prejudicii activitatiilor site-ului  .

 

Valoarea maxima a obligatiilor www.hugobike.ro fata de orice client in cazul nelivrarii sau al livrarii necorespunzatoare a produselor cumparate este valoarea sumelor incasate de www.hugobike.ro de la clientul respectiv.

Site-ul www.hugobike.ro nu va fi facut responsabil si nu garanteaza expres sau implicit, in nici un fel, pentru functionarea site-ului, informatiile sau continutul site-ului, materialele sau produsele de pe site. Ne declinam raspunderea pentru orice situatie care poate sa apara din cauza unor erori de software sau defectiuni tehnice aparute la server. Va asiguram insa ca depunem toate diligentele pentru a evita astfel de situatii. 

In situatiile datorate unor erori tehnice de functionare ale site-ului, in cazul in care apar diferente de pret intre pretul initial de lista si pretul afisat eronat, ne rezervam dreptul de a nu livra si a nu onora aceste comenzi. Vom informa clientul in cel mai scurt timp de la data comenzi, de erorile aparute si ii vom confirma preturile reale de vanzare, conforme cu datele inregistrate in contabilitate.

Garantia produselor

Produsele nu au garantie implicita. Garantia este furnizata de producator sau importator, dupa caz. Termenul de garanţie al produselor variază între o luna şi 24 luni, se referă la defectele de fabricație conform condițiilor oferite de către producătorul original și se acordă în mod exclusiv doar cumpăratorului inițial. Bicicletele Giant au garantie 24 de luni si 4 revizii periodice gratuite.

Garanţia intră in vigoare la data achiziţionării produsului, se aplică clientului inițial şi nu este transferabilă. Garanţia este limitată în mod expres la repararea sau înlocuirea componentei în cauză. Nu intră sub incidenţa garanţiei: uzura normală aparută în timp, asamblarea incorectă, procedurile defectuoase de efectuare a întreţinerii, instalarea de componente sau accesorii cu altă destinaţie decât cea originală sau cu grad scăzut de compatibilitate, accidente, abuzuri, neglijenţe. Garanţia se pierde dacă produsul este folosit în alte scopuri decât cele recomandate. 

Pentru a putea beneficia de garanţie, produsul trebuie însoţit de bonul fiscal sau factura fiscală şi, după caz, de certificatul de garanţie valabil. Pentru situatiile legate de garantie se contacteaza reprezentatii www.hugobike.ro  la datele de contact de pe site. Produsele trebuie sa ajunga (direct sau prin curier) la magazinul HUGO BIKE din str Borhanciului , Nr 26 , Cluj-Napoca, costurile de transport fiind suportate de catre client, dupa o notificare prealabila. Dupa primirea produsului, vom solutiona garantia si vom returna produsul sau un inlocuitor, dupa caz.

Pentru a beneficia de garantie, cumparatorul trebuie sa respecte instructiunile de folosire si normele ce trebuiesc cunoscute de cumparatorii de bunuri de folosinta indelungata care se vand cu termen de garantie conform: HG 786/96, 394/95.

In cazul pieselor supuse uzurii (saboti de frana, camera de bicicleta, lant, pinioane, dispozitiv angrenaj, sa, etc), nu se acorda garantie pentru uzura ci doar pentru defectiuni de fabricatie.

Nu se beneficiaza de garantie in cazul utilizarii neadecvate a produselor. Fara a acoperi intreaga plaja de exemple, va prezentam cateva situatii de acest gen, in care garantia nu poate fi invocata:

  • certificatul si factura de cumparare au fost pierdute;

  • bicicleta se foloseste in regim de inchiriere

  • bicicleta nu a fost folosita conform modului de utilizare sau intretinerea a fost defectuoasa; 

  • defectiunea a fost cauzata de folosirea necorespunzatoare: ciocniri, suprasarcina, accidente;

  • reparatia bicicletei a fost facuta de catre o persoana neautorizata de http://www.hugobike.ro/

  • numarul de serie al bicicletei nu corespunde cu numarul scris in certificatul de garantie;

  • depozitarea bicicletei s-a facut in aer liber si prezinta urme de rugina.


Reviziile gratuite

Verificarea presiunei aerului in roti;

Reglarea inaltimea seii si a ghidonului dupa utilizator si blocarea lor;

Verificarea si adaptarea frinelor pentru a lucra ergonomic si eficient;

Reglarea suspensiilor fata, spate ; daca este cazul

Verificarea si adaptarea schimbatoarelor de viteze ;

Strangerea corecta a piulitelor de fixare a rotilor.

 

Returul produselor

Daca din anumite motive, pe care nu trebuie sa le justificati, va hotariti sa returnati produsul, o puteti face  in urmatoarele conditii:
Conform Ordonantei de Urgenta Nr. 34/2014 privind drepturile consumatorilor, persoanele fizice  în cadrul contractelor încheiate cu profesioniştii, inainte de expirarea perioadei de retragere  stabilita de dispozitiile pre-citate, consumatorul are dreptul de a se retrage din prezentul contract, fara a fi nevoit sa justifice decizia de retragere si fara a suporta alte costuri decat cele prevazute la art.13 alin.(3) si art.14 din O.U.G Nr.34/2014, in termen de 14 zile incepand cu ziua in care intra in posesia fizica a produsului
Conform Art. 11 al OUG 34/2014, "Inainte de expirarea perioada de retragere ,respectiv inainte de expirarea celor 14 zile, consumatorul informeaza SC Sincron Performance SRL cu privire la decizia de a returna bunul achizitionat " putind opta pentru una din variantele instituite de acest articol :
- folosirea 
formularului de retragere prevazut de Anexa B la OUG 34/2014  si comunicarea acestuia prin posta cu confirmarea primirii sau prin email la adresa office@hugobike.ro
- folosirea unei declaratii neechivoce prin care va exprimati decizia de retragere din contract si comunicarea acesteea prin posta cu confirmarea primirii sau prin email la adresa office@hugobike.ro

CLICK AICI PENTRU A DESCARCA FORMULARUL DE RETUR


Produsele se pot returna doar dupa confirmarea din partea SC Sincron Performance SRL a primirii instiintarii privind decizia de retur.

Conditii generale de returnare:

Produsul returnat trebuie sa fie in aceeasi stare in care a fost livrat (in ambalajul original, nedeteriorat, cu toate accesoriile, cu etichetele intacte si documentele care l-au insotit). Nu se accepta pentru returnare produsele care prezinta modificari fizice, lovituri, ciobiri, zgarieturi, socuri, urme de folosire excesiva si/sau interventii neautorizate.


Produsele trebuie impachetate corespunzator in alta cutie, astfel incat cutia originala sa nu sufere nici un soc pe perioada transportului pana la vanzator, totodata va rugam sa nu lipiti banda adeziva sau stickere pe cutia originala, pentru ca produsul impreuna cu ambalajul in original sa poata sa isi pastreze starea initiala de vanzare.


Produsele achizitionate sub forma de pachete speciale sau care beneficiaza de produse cadou nu se pot returna individual, ci doar in forma completa asa cum au fost vandute impreuna cu produsul cadou cu care au fost livrate.
In cazul in care achizitia a fost efectuata cu beneficiul unui cupon de discount/card cadou, returnarea contravalorii produselor va fi efectuata prin scaderea valorii cuponului din valoarea initiala.

Daca produsul este returnat intr-o stare in care nu mai poate fi vandut ca si produs nou ne rezervam dreptul de a solicita  acoperirea prejudiciului cauzat prin deteriorarea produsului,  constind in contravaloarea  cheltuielilor necesare pentru readucerea la stadiul initial (daca este posibil) sau pentru a acoperi diferenta de pret rezultata din vanzarea produsului ca second-hand.  Acest comision va fi comunicat clientului in baza constatarii estetice si tehnice a produsului returnat.


Rambursarea banilor

Returnarea contravalorii produsului, poate fi amanata in cazul in care HUGO BIKE SRL, nu a primit produsul returnat sau nu a confirmat primirea instiintarii privind decizia de retragere din contract.
Cheltuielile de transport pentru returnarea produsului catre
HUGO BIKE SRL, vor fi suportate integral de catre cumparator.


Returnarea contravalorii produsului va fi efectuata prin virament bancar si nu presupune alte taxe sau comisioane.

Pentru comenzile platite cu cardul suma va fi returnata pe acelasi card utilizat la tranzactionare, in decurs de maxim 30 de zile de la acceptarea returului.

HUGO BIKE SRL va rambursa contravaloarea produsului in maximum 14 (paisprezece) zile  de la data informarii de catre cumparator asupra deciziei sale de a returna bunul achizitionat si a receptiei returului daca au fost respectate de catre cumparator obligatiile instituite prin prezentul inscris care are ca suport disp art 9-14 DIN oug 34/2014.
Produsele achizitionate direct din magazinul nostru, unde este posibila testarea acestora sub indrumarea si ajutorul personalul calificat
HUGO BIKE SRL nu se supun  art. 9-14 al OUG 34/2014


Procedura de retur :


1. Contactarea vanzatorului Contact
2. Trimiterea 
formularului de retragere sau a declaratiei neechivoce privind decizia de retur prin posta sau prin email, completate de catre client(info@hugobike.ro)
3. Confirmarea din partea
HUGO BIKE SRL privind decizia de retur.
3. Produsul trebuie sa fie ambalat  astfel incat sa nu se deterioreze pe perioada transportului si trebuie ambalate separat, in alta cutie decit cutia originala. Cutia originala trebuie protejata, sa nu se deterioreze.
4. In momentul trimiterii produsului rugam cumparatorul sa se asigure ca a adaugat toate accesoriile in cutia produsului, nu a pierdut etichetele produsului si elementele interioare ale ambalajului cu care a fost expediat initial produsul.
5. Este important sa nu se aplice banda adeziva, chiar daca este transparenta peste etichetele produsului astfel incat cutia produsului sa ramana intacta.
6. Predarea produsului se poate face personal sau se poate expedia prin curier la sediul magazinului nostru din str
Borhanciului , Nr 26 , Cluj-Napoca.
7.Firma
HUGO BIKE SRL nu este raspunzatoare pentru deteriorarea sau pierderea coletului, pe timpul expedierii. Recomandam trimiterea coletului asigurand continutul la valoarea integrala a acestuia.

CLICK AICI PENTRU A DESCARCA FORMULARUL DE RETUR


Pentru informatii suplimentare privind returnarea produselor ne puteti trimite un email la adresa office@hugobike.ro

 

 

 

Prelucrarea datelor cu caracter personal

1.HUGO BIKE SRL cu Autorizatia nr. _____ este inregistrat la Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal.

2.Conform cerinţelor Legii nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, modificată şi completată şi ale Legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private HUGO BIKE SRL are obligaţia de a administra în condiţii de siguranţă şi numai pentru scopurile specificate, datele personale pe care ni le furnizaţi despre dumneavoastră, un membru al familiei dumneavoastră ori o altă persoană.

3.Termeni in intelesul Legii 677/2001:
• date cu caracter personal - orice informatii referitoare la o persoana fizica identificata sau identificabila; o persoana identificabila este acea persoana care poate fi identificata, direct sau indirect, in mod particular prin referire la un numar de identificare ori la unul sau la mai multi factori specifici identitatii sale fizice, fiziologice, psihice, economice, culturale sau sociale;

• prelucrarea datelor cu caracter personal - orice operatiune sau set de operatiuni care se efectueaza asupra datelor cu caracter personal, prin mijloace automate sau neautomate, cum ar fi colectarea, inregistrarea, organizarea, stocarea, adaptarea ori modificarea, extragerea, consultarea, utilizarea, dezvaluirea catre terti prin transmitere, diseminare sau in orice mod, alaturarea, combinarea, blocarea, stergerea sau distrugerea.

4.Scopul colectarii datelor este:
– informarea Clientilor/Cumparatorilor privind situatia Contului lor inclusiv validarea, expedierea si facturarea Comenzilor, rezolvarea anularilor sau a problemelor de orice natura referitoare la o Comanda, la Bunurile si sau serviciile achizitionate,
– trimiterea de Newslettere si/sau alerte periodice, prin folosirea postei electronice (e-mail, SMS,newsletter)
– cercetare de piata, de urmarire si monitorizare a vanzarilor si comportamentul Clientului/Cumparatorului,marketing şi publicitate,statistica,operare magazin online
 
 5.Prin completarea datelor in formularul de creare Cont si/sau de Comanda Cumparatorul declara si accepta neconditionat ca datele sale personale sa fie incluse in baza de date a
HUGO BIKE SRL, inregistrata in Registrul de Evidenta a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal sub numarul _____, si isi da acordul expres si neechivoc ca toate aceste date personale sa fie stocate, utilizate si prelucrate in scopul prevazut mai sus la punctul 4.
 
6 Prin citirea Documentului Clientul/utilizatorul declara ca a  luat la cunostinta faptul ca ii sunt garantate drepturile prevazute de lege, respectiv dreptul la informare, dreptul de acces la date, dreptul de interventie, dreptul de opozitie, dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale, dreptul de a se adresa justitiei in caz de incalcare a drepturilor garantate de Legea 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date.
 

7.Daca aveti orice intrebare despre modul in care datele dumneavoastra sunt utilizate, daca doriti sa exercitati oricare dintre drepturile de mai sus, sau daca unele din datele despre dumneavoastra sunt incorecte, va puteti adresa info@
hugobike.ro cu o cerere scrisa, datata si semnata:.

-cu privire la dreptul de opoziție menționăm că acesta poate fi exercitat în orice moment, din cauza unor motive întemeiate și legitime legate de situația ta particulară, exceptând cazul în care există dispoziții legale care prevăd contrariul. De asemenea, precizăm că ai dreptul de a te opune în orice moment, în mod gratuit și fără nici o justificare, ca datele tale cu caracter personal să fie prelucrate în scop de marketing. 

 
8.Informatiile pe care ni le furnizati vor fi utilizate in scopul pentru care le-ati furnizat, pentru a administra, a sprijini si a evalua serviciile noastre si a preintampina incalcarea securitatii, a legii si a termenilor nostri contractuali.
 
9. Prin completarea in formularul de comanda pe Site a datelor personale, inregistrarea informatiilor despre client/utilizator se vor utiliza in vederea alocarii si/sau oferirii ofertelor promotionale, reducerilor si a altor beneficii, precum si pentru satisfacerea altor cereri sau cerinte pe care le clientul/utilizatorul le are.
 
10. Informatiile Cumparatorului cu caracter personal pot fi furnizate si catre Parchetul General, Politie, instantele judecatoresti si altor organe abilitate ale statului, in baza si in limitele prevederilor legale si ca urmare a unor cereri expres formulate de catre institutiile statului abilitate.

Drepturi de proprietate intelectuala si industriala

Continutul asa cum este definit in preambul, incluzand dar nelimitandu-se la simboluri comericale, imagini si fotografii, logo-uri, text si continut multimedia prezentate pe site, sunt proprietatea exculsiva a http://www.hugobike.ro/ , acesta avand toate drepturile obtinute in acest sens in mod direct sau indirect.

Cumparatorului nu ii este permisa publicarea, copierea si distribuirea catre terte parti sau modificarea continutului fara acordul scris a http://www.hugobike.ro/.

Politica de utilizare Cookie-uri

Politica de utilizare Cookie-uri

1. Politica de utilizare Cookie-uri
Aceasta politica se refera la cookie-urile si paginile web operate de
HUGO BIKE SRL . cu sediul social in str Constantin Brancusi , Nr 2, Ap.4 , Cluj-Napoca, (denumita in continuare hugobike.ro).
 
2. Ce sunt Cookie-urile?
Cookie-ul este un fisier de mici dimensiuni, format din litere si numere, care va fi stocat pe computerul, terminalul mobil sau alte echipamente ale unui utilizator de pe care se acceseaza internetul. Cookie-ul este instalat prin solicitarea emisa de catre un web-server unui browser (ex: Internet Explorer, Chrome) si este complet “pasiv” (nu contine programe software, virusi sau spyware si nu poate accesa informatiile de pe hard driverul utilizatorului).
 
3. La ce sunt folosite Cookie-urile?
Aceste fisiere fac posibila recunoasterea terminalului utilizatorului si prezentarea continutului intr-un mod relevant, adaptat preferintelor utilizatorului. Cookie-urile asigura utilizatorilor o experienta placuta de navigare si sustin eforturile eMAG pentru a oferi servicii comfortabile utilizatorilor: ex: – preferintele in materie de confidentialitate online, cosul de cumparaturi sau publicitate relevanta. De asemenea, sunt utilizate in pregatirea unor statistici anonime agregate care ne ajuta sa intelegem cum un utilizator beneficiaza de paginile noastre web, permitandu-ne imbunatatirea structurii si continutului lor, excluzand indentificarea personala a utilizatorului.
 
4. Ce Cookie-uri folosim?
Folosim doua tipuri de Cookie-uri: per sesiune si fixe. Cele din urma sunt fisiere temporare ce raman in terminalul utilizatorului pana la terminarea sesiunii sau inchiderea aplicatiei (browser-ului web). Fisierele fixe raman pe terminalul utilizatorului pe o perioada in parametrii Cookie-ului sau pana sunt sterse manual de utilizator.
 
5. Cum sunt folosite cookie-urile de catre acest site?
O vizita pe acest site poate plasa cookie-uri in scopuri de:

• Cookie-uri de performanta a site-ului

• Cookie-uri de analiza a vizitatorilor

• Cookie-uri pentru geotargetting

• Cookie-uri de inregistrare

• Cookie-uri pentru publicitate

• Cookie-uri ale furnizorilor de publicitate

 
 
6. Contin Cookie-urile date personale?
Cookie-urile in sine nu solicita informatii cu caracter personal pentru a putea fi utilizate si, in cele mai multe cazuri, nu identifica personal utilizatorii de internet. Datele personale colectate prin utilizarea Cookie-urilor pot fi colectate doar pentru a facilita anumite functionalitati pentru utilizator. Atare date sunt criptate intr-un mod care face imposibil accesul persoanelor neautorizate la ele.
 
7. Stergerea Cookie-urilor
In general, o aplicatie folosita pentru accesarea paginilor web permite salvarea Cookie-urilor pe terminal in mod implicit. Aceste setari pot fi schimbate in asa fel incat administrarea automata a Cookie-urilor sa fie blocata de browser-ul web sau utilizatorul sa fie informat de fiecare data cand Cookie-uri sunt trimise catre terminalul sau. Informatii detaliate despre posibilitatile si modurile de administrare a Cookie-urilor pot fi gasite in zona de setari a aplicatiei (browser-ului web). Limitarea folosirii Cookie-urilor poate afecta anumite functionalitati ale paginii web.
 
8. De ce sunt cookie-urile importante pentru Internet?
Cookie-urile reprezinta punctul central al functionarii eficiente a Internetului, ajutand la generarea unei experiente de navigare prietenoase si adaptata preferintelor si intereselor fiecarui utilizator. Refuzarea sau dezactivarea cookieurilor poate face unele site-uri imposibil de folosit.
Refuzarea sau dezactivarea cookie-urilor nu inseamna ca nu veti mai primi publicitate online – ci doar ca aceasta nu va mai putea tine cont de preferintele si interesele dvs, evidentiate prin comportamentul de navigare.
Exemple de intrebuintari importante ale cookieurilor (care nu necesita autentificarea unui utilizator prin intermediul unui cont):

• Continut si servicii adaptate preferintelor utilizatorului – categorii de produse si servicii.

• Oferte adaptate pe interesele utilizatorilor – retinerea parolelor.

• Retinerea filtrelor de protectie a copiilor privind continutul pe Internet (optiuni family mode,functii de safe search).

• Limitarea frecventei de difuzare a reclamelor – limitarea numarului de afisari a unei reclame pentru un anumit utilizator pe un site.

• Furnizarea de publicitate mai relevanta pentru utilizator.

• Masurarea, optimizarea si caracteristicile de analytics – cum ar fi confirmarea unui anumit nivel de trafic pe un website, ce tip de continut este vizualizat si modul cum un utilizator ajunge pe un website (ex prin motoare de cautare, direct, din alte website-uri etc). Website-urile deruleaza aceste analize a utilizarii lor pentru a imbunatati site-urile in beneficiul userilor.

 
 
9. Securitate si probleme legate de confidentialitate
Cookieurile NU sunt virusi! Ele folosesc formate tip plain text. Nu sunt alcatuite din bucati de cod asa ca nu pot fi executate nici nu pot auto-rula. In consecinta, nu se pot duplica sau replica pe alte retele pentru a se rula sau replica din nou. Deoarece nu pot indeplini aceste functii, nu pot fi considerate virusi.
Cookie-urile pot fi totusi folosite pentru scopuri negative. Deoarece stocheaza informatii despre preferintele si istoricul de navigare al utilizatorilor, atat pe un anume site cat si pe mai multe alte siteuri, cookieurile pot fi folosite ca o forma de Spyware. Multe produse anti-spyware sunt constiente de acest fapt si in mod constant marcheaza cookie-urile pentru a fi sterse in cadrul procedurilor de stergere/scanare anti-virus/anti-spyware.
In general browserele au integrate setari de confidentialitate care furnizeaza diferite nivele de acceptare a cookieurilor, perioada de valabilitate si stergere automata dupa ce utilizatorul a vizitat un anumit site.
Alte aspecte de securitate legate de cookie-uri:
Deoarece protectia identitatii este foarte valoroasa si reprezinta dreptul fiecarui utilizator de internet, este indicat sa se stie ce eventuale probleme pot crea cookieurile. Pentru ca prin intermediul lor se transmit in mod constant in ambele sensuri informatii intre browser si website, daca un atacator sau persoana neautorizata intervine in parcursul de transmitere a datelor, informatiile continute de cookie pot fi interceptate.
Desi foarte rar, acest lucru se poate intampla daca browserul se conecteaza la server folosind o retea necriptata (ex: o retea WiFi nesecurizata).
Alte atacuri bazate pe cookie implica setari gresite ale cookieurilor pe servere. Daca un website nu solicita browserului sa foloseasca doar canale criptate, atacatorii pot folosi aceasta vulnerabilitate pentru a pacali browserele in a trimite informatii prin intermediul canalelor nesecurizate. Atacatorii utilizeaza apoi informatiile in scopuri de a accesa neautorizat anumite site-uri. Este foarte important sa fiti atenti in alegerea metodei celei mai potrivite de protectie a informatiilor personale.
 
Sfaturi pentru o navigare sigura si responsabila, bazata pe cookies.
Datorita flexibilitatii lor si a faptului ca majoritatea dintre cele mai vizitate site-uri si cele mai mari folosesc cookieuri, acestea sunt aproape inevitabile. Dezactivarea cookie-urilor nu va permite accesul utilizatorului pe site-urile cele mai raspandite si utilizate printre care Youtube, Gmail, Yahoo si altele.
Iata cateva sfaturi care va pot asigura ca navigati fara griji insa cu ajutorul cookieurilor:

• Particularizati-va setarile browserului in ceea ce priveste cookie-urile pentru a reflecta un nivel confortabil pentru voi al securitatii utilizarii cookie-urilor.

• Daca nu va deranjeaza cookie-urile si sunteti singura persoana care utilizaeaza computerul, puteti seta termene lungi de expirare pentru stocarea istoricului de navigare si al datelor personale de acces.

• Daca impartiti accesul la calculator, puteti lua in considerare setarea browserului pentru a sterge datele individuale de navigare de fiecare data cand inchideti browserul. Aceasta este o varianta de a accesa site-urile care plaseaza cookieuri si de a sterge orice informatie de vizitare la inchiderea sesiunii navigare.

• Instalati-va si updatati-va constant aplicatii antispyware.

Multe dintre aplicatiile de detectare si prevenire a spyware-ului includ detectarea atacurilor pe site-uri. Astfel, impiedica browserul de la a accesa website-uri care ar putea sa exploateze vulnerabilitatile browserului sau sa descarce software periculos.
Asigurati-va ca aveti browserul mereu updatat.
Multe dintre atacurile bazate pe cookies se realizeaza exploatand punctele slabe ale versiunilor vechi ale browserelor.
Cookie-urile sunt pretutindeni si nu pot fi evitate daca doriti sa va bucurati de acces pe cele mai bune si cele mai mari site-uri de pe Internet – locale sau internationale. Cu o intelegere clara a modului lor de operare si a beneficiilor pe care le aduc, puteti lua masurile necesare de securitate astel incat sa puteti naviga cu incredere pe internet.
Dezactivarea si refuzul de a primi cookie-uri pot face anumite site-uri impracticabile sau dificil de vizitat si folosit. De asemenea, refuzul de a accepta cookie-uri nu inseamna ca nu veti mai primi/vedea publicitate online.
Este posibila setarea din browser pentru ca aceste cookie-uri sa nu mai fie acceptate sau poti seta browserul sa accepte cookie-uri de la un site anume. Dar, de exemplu, daca nu esti inregistat folosind cookie-urile, nu vei putea lasa comentarii.
Toate browserele moderne ofera posibilitatea de a schimba setarile cookie-urilor. Aceste setari se gasesc de regula in “optiuni” sau in meniul de “preferinte” al browserului tau.
Pentru a intelege aceste setari, urmatoarele linkuri pot fi folositoare, altfel puteti folosi optiunea “ajutor” a browserului pentru mai multe detalii.
Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari
Pentru setarile cookie-urilor generate de terti, puteti consulta si site-ul:
http://www.youronlinechoices.com/ro/
 
10. Linkuri utile
Daca doriti sa afli mai multe infromatii despre cookie-uri si la ce sunt utilizate, recomandam urmatoarele linkuri:
Microsoft Cookies guide
All About Cookies
http://www.youronlinechoices.com/ro/